Підстави надання дозволу на тимчасове перебування (ГОСПОДАРЬСКА ДІЯЛЬНІСТЬ)

Робота в ПольщіРобота в Польщі

Основна мета перебування. Важлива інформація Строк, на який видається дозвіл. Документи, що вимагаються.
Якщо метою вашого перебування в Польщі є здійснення господарської діяльності або роботи шляхом виконання функцій управління товариства з обмеженою відповідальністю чи акціонерного товариства, яке ви створили або отримали/ придбали його паї чи акції, вам слід клопотати про дозвіл на тимчасове перебування з метою здійснення господарської діяльності.

Строк, на який видається дозвіл.

Дозвіл видається на строк до 3 років.

Документи, які вимагаються.

Як ви, так і ваше товариство, в якому ви виконуєте функції в правлінні й маєте в ньому паї чи акції, мусите підтвердити відповідність певним вимогам.

Документи, що вимагаються від вас:

–          Документи, що підтверджують джерело стабільного та регулярного доходу, якого достатньо для покриття витрат на утримання себе (634 злотих нетто на місяць, якщо ви проживаєте самі), а також додатково членів сім, а також додатково членів сім’ї, які перебувають на вашому утриманні (по 514 злотих нетто на місяць на вас і кожного члена сім’ї), – наприклад, трудовий договір або договір підряду;

–          Медичне страхування (приватне або державне);

–          Підтвердження місця проживання в Польщі;

–          Анкета, що стосується здійснюваної господарської діяльності;

–          Підтвердження внесення оплати за видання дозволу (340 злотих).

Документи, що вимагаються від товариства:

Ці вимоги не стосуються вас, коли, наприклад, ви здійснюєте індивідуальну господарську діяльність (ФОП – фізична особа підприємець):

–          Документи, що підтверджують отримання товариством доходу в розмірі не менше 12-кратної середньої місячної зарплати по воєводству (в якому товариство знаходиться або іноземець проживає) станом на третій квартал року, що передував поданню заяви. Показник оголошує Головне статистичне управління (ГСУ), наприклад СІТ – 8 товариства за попередній рік;

–          Або документи, які підтверджують те, що товариство працевлаштовувало на підставі безстрокового договору й на повну ставку впродовж щонайменше року, який передував поданню заяви, не менше двох працівників – громадян Польщі або іноземців, котрі мають право виконання роботи в Польщі або наявності дозволу на роботу (повний перелік можна знайти в Законі «Про підтримку працевлаштування та інституції ринку праці» від 20 квітня 2004 року: ст.. 87, абз.1, пункти 1-9);

Або документи, які підтверджують, що товариство має у своєму розпорядженні фінансові засоби або здійснює заходи, спрямовані на виконання вищевказаних вимог у майбутньому, зокрема шляхом реалізації діяльності, яка сприятиме зростанню інвестицій, трансферту технологій, впровадженню корисних інновацій або створенню робочих місць.

Джерело: «Довідник для громадян України в Польщі: легалізація перебування і праці, освіта, консульські справи» підготував Фонд «Наш вибір» при співпраці з Товариством юридичної допомоги та Консульським відділом при Посольстві України в Польщі.