Визнання громадянином Польщі

Робота в ПольщіРобота в Польщі

Вас можуть  визнати громадянином Польщі, якщо ви відповідаєте одному із наведених нижче критеріїв:

–          Неперервно перебуваєте на території  Польщі (що таке неперервне перебування – див. в розділах нашого довідника) не менше 2 років на підставі  дозволу на постійне перебування або дозволу на перебування довготермінового резидента ЄС та не менше 3 років – у подружньому союзі/шлюбі з громадянином Польщі;

–          Неперервно перебуваєте на території Польщі не менше 2 років на підставі дозволу на постійне перебування, який отримано у зв’язку з польським походженням або наданням статусу біженця в Польщі;

–          Неперервно перебуваєте на території Польщі не менше 3 років на підставі дозволу на постійне перебування чи дозволу на перебування довготермінового резидента ЄС і маєте стабільне ё регулярне джерело доходу в Польщі, а також юридичні підстави для проживання в житловому приміщенні;

–          Неперервно й   легально перебуваєте в Польщі не менше 10 років і маєте дозвіл на постійне перебування або дозвіл на перебування довготермінового резидента ЄС, а також стабільне й регулярне джерело доходу в Польщі та юридичні підстави для проживання в житловому приміщенні.

Заява про визнання польським громадянином подається до воєводської адміністрації за місцем вашого проживання.

До неї слід додати документи, що засвідчують викладені в заяві дані. Найважливіші з них такі:

–          Підтвердження знання польської мови: свідоцтво/атестат про закінчення школи в Польщі, свідоцтво/атестат про закінчення школи з польською мовою викладання за кордоном, диплом про закінчення вишу або офіційне підтвердження знання польської мови (сертифікат), видане Державною комісією з питань підтвердження знання польської мови як іноземної після складання відповідного екзамену на знання мови. Перелік шкіл і вишів. Які організовують проведення екзаменів на знання польської мови як іноземної, а також інформація про терміни та місця їх проведення публікується на сайті Міністерства науки і вищої освіти http://www.bip.nauka.gov.pl/;

–          Актуальна кольорова фотографія розміром 35х45 мм;

–          Оригінал актуальної, тобто отриманої не раніше ніж за 3 місяці до подання заяви, копії свідоцтва про народження, виданої польським відділом реєстрації актів цивільного стану (Urgąd stanu cywilnego – USC), де вказані ім’я і прізвище батька, а також ім’я та дівоче прізвище матері.

Якщо наявна у вас закордонна копія свідоцтва про народження не містить цих даних, вам слід під час реєстрації свідоцтва про народження у польському відділі реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) надати також оригінали копій свідоцтва про народження своїх  батька й матері, а також їх завірений переклад на польську мову.

Ці оригінали поверненню не підлягають. Якщо ж у вас немає можливості отримати ці документи заново, бо в країні вашого походження їх не видають, тоді на підставі вашої заяви керівник відділу РАЦС зможе повернути вам оригінали документів після попереднього виготовлення їх завірених копій за формулою «згідно з оригіналом».

У деяких містах визначено відділи реєстрації актів громадського стану, в яких можна здійснити реєстрацію закордонних актів громадського стану, зокрема у Варшаві це відділ РАЦС району Середмістя (siedziba USC w Dzielnicy Śródmieście).

Гербовий збір за видання повної копії після внесення закордонного акту громадського стану до польського реєстру становить 50 злотих.

УВАГА! Дані, що містяться в польських актах громадянського стану, в карті перебування та закордонному паспорті, мають бути ідентичні!

–          Якщо ви перебуваєте  або перебували в подружньому союзі/шлюбі, вам слід додати до заяви також оригінал виданого польським відділом реєстрації актів громадського стану документа, що підтверджує ваш цивільний стан (наприклад, актуальну копію свідоцтва про одруження чи свідоцтва про розірвання шлюбу), а також документ, що підтверджує громадянство теперішнього чоловіка/теперішньої дружини;

–          Підтверджені на відповідність оригіналам («згідно з оригіналом», завірені нотаріально або безоплатно в відділ РАЦС під час подання заяви) копії таких документів:  закордонний паспорт, дозвіл на перебування та карта перебування;

–          Декларація про неперервне перебування в Польщі або про дати й місця перебування за кордоном, найкраще із доданими білетами, якщо у вашому закордонному паспорті не були проставлені відмітки про виїзд/в’їзд під час проходження прикордонного контролю;

–          Підтвердження здійснення оплати гербового збору за видання рішення (219 злотих);

–          За бажанням можете додати документи, що підтверджують професійні досягнення, а також про політичну і громадську діяльність, якою займаєтеся.

Якщо ви звертаєтеся із клопотанням про визнання вас громадянином Польщі у зв’язку із щонайменше трирічним безперервним перебуванням у Польщі на підставі дозволу на постійне перебування чи дозволу на перебування довготермінового резидента ЄС або з безперервним і легальним щонайменше десятирічним перебуванням на підставі дозволу на постійне перебування чи дозволу на перебування довготермінового резидента ЄС, вам слід додатково додати до заяви:

–          Підтвердження наявності у вас стабільного й регулярного джерела доходу в Польщі (наприклад, копію трудового договору чи договору підряду або копію річної податкової декларації РІТ з оригіналами для звірки на відповідність);

–          Юридичні підстави для проживання в житловому приміщенні (копія акта власності, договору оренди/найму, договору позички або підтвердження реєстрації/прописки з оригіналом для звірки на відповідність).

Зразок заяви можна знайти у вашій воєводській адміністрації, на її інтернет – сторінці або, наприклад, на сайті: www.mazowieckie.pl в закладці «Для клієнта – Іноземці – Як вирішити питання – Громадянство» (польською мовою: Dla klienta –  Cudzoziemcy  – Jak załatwić sprawę  – Obywatelstwo).

Пам’ятайте, що наприкінці формуляра заяви міститься роз’яснення. В якому є багато практичної інформації на тему заповнення заяви.

Визнання малолітнього польським громадянином.

УВАГА! До заяви про визнання вас громадянином Польщі вписуєте також малолітніх дітей, які перебувають під вашою батьківською опікою.

Якщо дитина не досягла 16-річного віку, другий із батьків, який не має польського громадянства, повинен підтвердити свою згоду на визнання дитини громадянином Польщі у відповідному органі воєводської адміністрації. А якщо проживає за кордоном чи перебуває в Польщі на підставі візи чи в рамках безвізового руху – в Консульському представництві Республіки Польщі. Дитина, яка досягла 16-річного віку, сама мусить висловити згоду на визнання її громадянином Польщі у вищевказаному порядку.

УВАГА! Від малолітніх не вимагається підтвердження рівня знання польської мови.

Якщо ви подаєте заяву про визнання громадянином лише малолітнього, тоді це є можливим за умови, що малолітній перебуває на території Польщі на підставі дозволу на постійне перебування або дозволу на перебування довготермінового резидента ЄС, один із його батьків (батько або мати) є громадянином Польщі, а другий з батьків (батько або мати), котрий не має польського громадянства, висловив на це згоду.

Джерело: «Довідник для громадян України в Польщі: легалізація перебування і праці, освіта, консульські справи» підготував Фонд «Наш вибір» при співпраці з Товариством юридичної допомоги та Консульським відділом при Посольстві України в Польщі.